Havørn var jaget vildt over Tjele Langsø – Vammen Camping

DSCN0399
Foto og artikel af: Jari P

Under et besøg hos Vammen Camping, som ligger ned til den lange og utrolig flotte Tjele Langsø, var jeg så heldig at kunne følge en havørn i en halv times tid. Jeg havde en oppustelig kajak med og sejlede under mit 5 dages ophold ofte rundt og fiskede, samt studerede den fascinerende himmerlandske natur omkring og i søen.

Brasen og havørn

En stor stime brasen svømmede rundt og spiste små krebsdyr, nymfer og lignende foran mig. Jeg tog et stille tag med pagajen for at komme helt tæt på. Vandet var så lavt at deres rygfinner stak ud af vandet. Et dejligt syn.
Det klare vand gjorde det nemt for mig at se alt hvad de foretog sig og det var en ren fornøjelse at betragte de store fisk så tæt på. Nogle af dem vil jeg skyde på vejede 4-5 kg. Enorme fisk og et syn der kan sætte fut i lystfiskerblodet…

Alt imens jeg lå der og betragtede de mange brasen, der var vel omkring et par hundrede, så jeg ud af øjenkrogen en stor fugl, som satte sig kun 50 meter fra mig. Det var en gammel majestætisk havørn. Den var så tæt på at jeg kunne se de ødelagte fjer ned langs kroppen af den og det lille spraglede hoved med det kraftige næb.
Naturoplevelsen var på daværende tidspunkt på sit højeste! Jeg var ellevild indeni, men ville ikke udtrykke det, trods begejstringen kogte så ørene blussede. Jeg tog rystende kameraet op af lommen, men nåede ikke mere før havørnen lettede.

I en halv time fløj den rundt i området jeg var i, ikke fordi den ikke ville lande, skulle jeg gætte, men mere fordi den ikke fik fred til det. Gråkrager jagede den, forsøgte at få den væk eller bare hånede den fordi de kunne? Den stakkels kæmpe var ikke adræt nok til hverken at fange eller undvige de mindre og hurtige krager.

Nedefra jagede jeg den, for at få bare et nogenlunde fornuftigt billede af scenariet og den fantastiske oplevelse jeg var vidne til. Se det bedste billede jeg kunne præstere at tage nederst i artiklen her.

Fakta om Tjele Langsø

Tjele Langsø er 8,5 km. lang og ca. 500 m. bred. Den er placeret 15 km nordøst for Viborg.

Læs meget mere om søen her: Info…

Havørn Tjele Langsø

error: Content is protected !!