Laks fanget under campingferie hos Rosenvold Strand Camping

Laks Vejle Å
Foto: Jonas Kærlin – artikel af: Jari P

2015 bød på mange spændende oplevelser rundt om i landet for mig. Når man under sine besøg hos campingpladserne, tager ud for at fiske i området omkring, sker det nogengange at man fanger mere end forventet. Oplevelsen jeg havde i september måned 2015, under et ophold på Rosenvold Strand Camping var ingen undtagelse…

Vejle Å

Jeg havde kun gennem diverse fiskemagasiner, læst om de mange havørreder som hvert år trækker op i Vejle Å, men havde ikke selv nogen erfaringer fra åen. Tanken om en storørred huserede i mit hoved og fiskelysten var på sit absolut højeste. Tiden var inde til at prøve kræfter med det østjyske vandløb, som efter sigende skulle være indrammet i noget af Danmark smukkeste natur.

Fiskekortet købte jeg på nettet for den nette sum af 125 kr. Kortet gælder for en hel dag og kan købes her: Fiskekort Vejle Å

Fiskeriet

Solen var gemt bag skyerne og himlen var grå, alligevel strålede de mange grønt-glinsende træer og buske, afspejlet i åens langsomt-flydende, halvklare vand. Rundt omkring kunne man se Bredbladet Dunhammer strække sig mod himlen, måske i håbet om at fange solens stråler, skulle de bryde frem. Jeg kunne ikke ønske mig bedre omgivelser at fiske i.

Det var min plan at begynde med en spinner. Navnet på spinneren er Mepps Aglia, størrelse 4 med sølfarvet blad, en spinner jeg før har været meget heldig med i de danske åer…
Jeg fangede dog ikke noget med den indenfor den første time, så jeg forsøgte mig istedet med en kobberspinner af samme navn, men røde prikker i størrelse 3.
Et par bækørreder huggede og det lykkedes mig at få dem begge på land. Jeg genudsatte dog begge fisk da de ikke kunne holde mindstmålet som er 30 cm.

Fiskekortet jeg havde købt gav adgang til det der kaldes zone 1, 2 og 3. Ovenstående oplevelse var fra zone 3.
Zone 1 var målet for resten af dagens fiskeri, så der kørte jeg hen… En sort kondomspinner med sort blad blev bundet i linen og så skete der ellers noget.

Hurtigt fangede jeg 3 flotte havørreder, den største på 57 cm. (Mindstemålet for havørred er 40 cm)
Der var tydeligvis flere fisk på denne strækning og flere gange mærkede jeg tunge hug, men var ikke heldig eller dygtig nok til at kroge fiskene ordentligt.

Laksen

På en lige strækning af Vejle Å i zone 1 skete det. En større fisk huggede på spinneren og hjertet stod stille et sekund. Jeg var klar over at fisken var stor, da den bare stod dernede i dybet og efterlod mig ude af stand til, at gøre noget der kunne ændre situationen… Ruskende kraftigt med hovedet for at blive fri af krogen blev den dernede, hvilket kunne ses i stangen som bøjede voldsomt hver gang.
Jeg var ikke på det tidspunkt klar over hvilken fisk jeg havde fat i, men troede logisk nok, at det var en stor havørred.
Pludselig tog den udløb op ad åen. Nervøsiteten bredte sig, for jeg stod i waders med vand til skridtet, omgivet af vandplanter og kunne ikke bevæge mig for at følge med. Jeg pressede fisken fra siden for at få den til at vende om og komme tilbage til hvor jeg stod.
Det lykkedes.
Kort efter kom den op til overfladen midt ude i åen og til min store overraskelse, stod jeg og så på en stor flot hanlaks, som der egentlig slet ikke skulle være nogen opgang af i åen. “Det var sgu vildt”, tænkte jeg. “En laks!”
Jeg var glædelig overrasket og blev stadig kun mere nervøs, tanken om at jeg måske ikke ville få den ind, strejfede mig et kort sekund.
Minuttet efter kunne jeg trække fisken henover vandplanterne og ind til hvor jeg stod… 70 cm. laks var en realitet og da mindstemålet for en laks fanget i en å i dag er 40 cm. var der udsigt til et fremragende og lækkert aftenmåltid på campingpladsen. Herligt!

error: Content is protected !!