Lyden af nostalgi – Hjejlen, Silkeborgsøerne og Skyttehusets Camping

Hjejlen på campingFoto og artikel af: Jari P

Tuuuuuuuuth!

Som at være tilstede under indspilningen af en gammel filmklassiker om den amerikanske delstat Mississippi, opkaldt efter den enorme Mississippi-flod, hvor blues, nærmere betegnet Delta Blues, lod sine skæve, men samtidig taktfaste toner og rytmer, svæve over flodens vand og senere ud over resten af verden.
Sådan starter jeg denne sammenligning med/min fortolkning af, lyden af Hjejlen. Dette kun fra et bestemt sted på Silkeborgsøerne.

Men jeg er ikke færdig.

Når floddamperne tudede i de mange film om området, kunne man næsten fornemme at lyden slangede sig hvor floden blev snævrest, blev mere klar og på en måde virkede forstærket. Lyden betød sikkert for mange af områdets beboere, penge, kunder, levering af nye varer, starten på en ny rejse i tilværelsen eller det modsatte…
Denne specielle oplevelse af lyd, som er hvad vores fantasi tillader den at være, findes her i Danmark. Et sted på Silkeborgsøerne får man lyden, den nostalgiske tuden helt ind i bunden af øret, så kuldegysninger og rørende uforklarlige sammenfald over noget eller ingenting, rammer en som lynet fra en klar himmel…

Hjejlen
Klik på billedet for at se nærmere på området

Lige før Hjejlen rammer den snævre passage før Skyttehusets Camping og tuder, så er det med at være derinde et sted. Lyden bliver fanget af de høje bøgetræer samt smukke douglas-graner og føres ind i passagen, som et langt tungt pust fra lydguderne selv, skulle de eksistere.

En lydoplevelse jeg håber andre også kan få og får noget ud af.

Ikke nok med at denne lille del af Silkeborg og omegns oplevelses-registerer er tilstede, resten af en perfekt campingferie fyldt med andre oplevelser er skam også i vente, som campist hos Skyttehusets Camping.

Fiskeri efter aborre, skalle, ål, søørred, gedde og sandart, er endnu en del af eventyret pladsen og området omkring har at tilbyde.
Sejlads og badning, seværdigheder og overdådig natur, alt er at finde på og fra denne plads!

Se og læs mere på www.skyttehusetscamping.dk

Fakta om Hjejlen

En kreds af borgere i Silkeborg, anført af den dynamiske papirfabrikejer Michael Drewsen, bestilte i 1861 Hjejlen hos Baumgarten & Burmeister i København, som senere blev til det nu nedlagte Burmeister & Wain (B & W). Skibet blev dette værfts nybygning nr. 15. Af disse 15 havde kun 2 været dampskibe. Hjejlen skulle være 25,7 m lang, 3,8 m bred og med en dybgang på 1,7 m.

Skibet, der skulle bruges til at anspore den begyndende turisme til Himmelbjerget, fik navnet Hjejlen.

Den 11. juni rundede Hjejlen Kronborg på sin første og eneste sejlads i åben sø, og dagen efter begyndte turen op ad Gudenåen fra Randers til Silkeborg.

Turen blev meget besværlig. Skibet blev trukket af mænd og heste, og man måtte fjerne alt tungt fra Hjejlen, deriblandt kul og vand fra kedlen, så skibet kunne flyde lettere.

Den 15. juni ankom Hjejlen til Silkeborg, hvor den sidste forhindring blev overvundet ved, at den blev trukket på ruller over den spærrende dæmning ved papirfabriken; nu var Hjejlen på plads.

Efter en række prøveture, hvor bl.a. kong Frederik d. 7. og hans gemalinde; grevinde Danner, deltog, fandt den egentlige indvielse sted den 24. juni under majestætens tilstedeværelse.

Kilde: hjejlen.com

DSCN1130