På Bornholm for første gang


På Bornholm for første gang

Jeg havde ikke før denne tur i april 2018 været på Bornholm. I 39 år havde lyttet til- og læst spændende historier, omhandlende øen med sol, store ørreder og klipper i øst og nord.
Min kollega havde samme udgangspunkt, så alt var nyt for os begge.
Jeg var blevet fortalt om “øens” rolige gemyt og spektakulære natur, men havde ikke rigtig en mening om Bornholm selv, kun drømme, og var ikke rigtig klar over hvad jeg skulle tro eller glæde mig til.

Observationer

Efter at have kørt rundt på øen i en uges tid, bemærkede vi der var afsted følgende:
Bornholms mest foretrukne bil er Suzuki Wagon. Den lille papkasse-bil er billig, rummelig og kører langt på literen, når den ikke kommer over 80 km. i timen. De små veje lader denne lille charmør af en bil, glide igennem landskabet, som var den skabt kun til denne ø.
Der er stort set ingen døde dyr langs vejene fordi, må man gå ud fra, at bornholmerne ikke har travlt, som vi alle mener vi har. Vi der kommer fra Jylland, Fyn og Sjælland.
På Bornholm kan man sagtens nå, at bremse for de mange harer, kaniner og fasaner på øen.

Charmen er ikke til at tage fejl af i denne del af landet. Landlig charme, havnebyernes nærmest Færøske charme og hele øens rolige jargon, sætter stress og jag i skakmat og man bliver automatisk, som besøgende, selv fyldt med ro og svæver ofte i et glædeligt sindelag.

På Bornholm for første gang – Fish and Fitness

En tur på klipperne på Bornholm er en udfordring for konditionen. Især hvis man, som jeg, gerne vil fiske så mange kilometer af som muligt.
Op og ned bliver hurtigt kutymen og når man om aftenen ender i søvnens dybe og stille ro, vækkes man deri og finder sig selv, fortsat vandrende på klipperne ved den glitrende Østersø.

Der er bestemt også alle muligheder for langt mere afslappende fiskeri. Fiskeriet efter eksempelvis fladfisk fra de bornholmske havne, strande og klipper, søfiskeri efter skalle, suder, aborre og gedde, og sidst men ikke mindst, fiskeriet i en af de fine put and take søer, som er at finde på den østlige side af Bornholm.

Her er 4 links – 4 gode bud på godt fiskeri – Bornholm.
Hullehavn Camping-strækningen
Svaneke Havn
 – Tejn Havn
Hammerhavn

Kast dig ud i det – ingen kan forudsige fiskenes ageren

At opsøge heldet er nøglen til at finde det. Held bliver sjældent foræret til en, uden en smule forarbejde.
Vi, min kollega og jeg, opsøgte heldet foran Hullehavn Camping på førstedagen, dette uden at vide om muligheden for fangst forelå, og fangede en del havørreder. Bl.a. en af Bornholms store vidundere. En stærk og kraftig overspringer – en havørred der springer gydningen over, i et eller flere år. En havørred i konstant topform.

Vi forsøgte os i Tejn Havn uden at vide hvad muligt var, og fangede 9 havørreder med 3 over 60 cm.

Stort set alle steder vi besøgte på Bornholm bød på fisk. Vi var på denne tur i april måned, som tidligere nævnt, og tager med stor sandsynlighed afsted igen sidst på sommeren. Bornholm byder på godt fiskeri året rundt, og vi føler derfor også, at vi har ikke oplevet halvdelen endnu. Bornholm er en helårs-rejsedestination, uden tvivl.

Børnene kan stå og se ned på fladfiskene fra kaj og mole. Derefter kaste et stykke fisk på en lille krog ned til dem, og se dem hugge. En form for fiskeri man ikke ser mange andre steder i landet, når det kommer til fladfisk.

Der er så mange muligheder for hele familien, når det kommer til camping og fiskeri på Bornholm, så det at kede sig har ingen grundlag for eksistens.

Naturen inde i landet minder mest af alt, om de landlige dele af Danmark, søerne på øen, uanset område, er langt fra danske at se på, men måske nok mere svenske af udseende eller lignende de norske skovsøer højt oppe i fjeldene.

Kysten og de mange små havne, bringer mig i tankerne tilbage til Færøerne, som, sammen med nu også Bornholm, er et af mine ynglings-rejsemål.

Bornholm er dansk, men det føles bestemt ikke sådan. Man kunne være mange andre steder i Europa.
Deri ligger eventyret, charmen og det absolut unikke – i denne del af vores lille land.

Der er mange skønt beliggende campingpladser på Bornholm. En af dem er Hullehavn Camping, som ikke forsøger at være et turistparadis, men som i høj grad forener sig med den bornholmske natur og lader os bo i den, dog i lidt mere luksuriøse rammer end ellers. Vand og klipper udgør udsigten fra stort set hele campingpladsen og der er rig mulighed for, at handle ind i Svaneke, som ligger få hundrede meter væk.

Værtsparret er både servicemindede og hyggelige af natur, hvilket er en betydelig del af det at campere.

Læs mere om pladsen her: Hullehavn Camping

Fiskegrej – butikker

Skal der købes fiskegrej anbefaler jeg følgende butikker:

Nexø – link: Checkpoint Marine

Tejn – link: Butik Maritim

Nyttige links når turen går til Bornholm

Om man er til badeferie, fiskeferie, på ferie som turist der elsker ture til ruiner, museer eller naturreservater, så er Bornholm i mine øjne, et af Danmarks bedste bud. Selvom der er mange smukke og seværdige områder i Danmark, så ligger øen ude i det blå, i min top 3.

Camping og pakkerejser Bornholm – klik her…
Den bedste side om lystfiskeri på Bornholm kan ses her: Lystfiskeri Bornholm

Rigtig god tur.

/Jari – Campingogfiskeri.dk

error: Content is protected !!