Vestsjælland – “på jysk”


Vestsjælland – en sikker ferie.

Medierne skriver og fortæller ofte om Sjællands værste sider, hovedsageligt fra hovedstadsområdet, dette stort set hver uge i måneden. Drab, brændte biler, overgreb, sjællændere der ønsker jyder væk fra Frederiksberg, samt meget, meget mere – og som, hvis jeg tog det hele med, ville gøre denne artikel tæt på ulidelig at læse og mindst ligeså rejselyst-dræbende, som de artikler og nyhedskanaler m.m. jeg her hentyder til.

Alt på Sælland er naturligvis ikke – København. Og alt er langtfra, som det ry og rygte, der hænger over den generelt, socialt falmende storby. Heldigvis…

Natur og idyl kan bl.a. findes på Vestsjælland – hvor små rolige veje er lagt, som sagte snor sig i bakkedal, imellem søer, over åer, rislende bække og dybe, mørke, langsomt-flydende kanaler.
Høje skrænter er at finde mange steder langs kysten på Vestsjælland, ofte med en uovertruffen udsigt over vandet og fyldige tætte skove, som gør sin éntre, blot man vender sig om, har ryggen mod det salte vand og de “sky-vandrende” måger i leg med termiske opvinde.

Havørnen, glenten og kongeørnen hænger også synligt og højt over landskabet, over fjord, hav og enge, og tager sig mindst ligeså majestætisk ud, som en royal til et kongeligt dansk bryllup.

De gamle og særdeles velplejede møller på Vestsjælland, vidner om en tid, hvor man stadig havde sans for landlig arkitektur og charme. Og man kan endda sige, at den gode sans til stadighed eksisterer mange steder i denne landsdel.

Havde måden at tale på været den samme, som i de flotteste og mest natur-lækre områder af Jylland, kunne man ikke “se” forskel, på her og der.

Vestsjælland er lækkert, klassisk dansk og i høj grad en ferie værd.

Vestsjælland – lystfiskeri på dagsordenen

Lysfiskeri

Man kan fiske overalt fra Vestsjællands kyster, med god chance for fangst. Desværre er mange åer kun tilgængelige for medlemmer af den ene eller anden sportsfiskerforening og her kan man absolut ikke sammenligne med Jylland, hvor man de fleste steder, som udefrakommende, kan købe sig til minimum et dagkort.

Også put and take-søer er at finde i denne del af Sjælland, endda nogle rigtig gode af slagsen. Her kan fanges regnbueørred, tigerørred, guldørred, brødding, rødding og bækørred m.fl.

De vestsjællandske søer byder på spændende fiskeri efter gedde, sandart, aborre, brasen og karper m.fl.

Kysten og fjordene på Vestsjælland byder på et varieret fiskeri. Her kan fanges havørred, regnbueørred, laks, pighvar, rødspætte, sej, torsk hornfisk, makrel og multe med flere…

Det kan være en god idé, at sætte sig ind i hvor man kan købe fiskekort til eksempelvis søer med videre, hvor der er frednings-bælter langs kysten og i fjordene, hvor der kan købes fiskegrej, samt hvilke fiskesøer der er at finde.

Jeg deler her et par smutveje og vigtig viden, til dig der planlægger en tur til Vestsjælland – links:

FredningsbælterFiskekort Visit Vestsjælland Fiskeri Røsnæs  Fiskepladser Ravlygte.dk –  God fiskesø/Put and take-sø Fiskegrej og campingudstyr.

Læs også om lystfiskeri i Kalundborg Fjord på: Kalundborgfjord.dk

Overnatning – jeg anbefaler

Urhøj Camping – her udlejes hytter med udsigt over vandet

– Gode fiskemuligheder
– Cafeteria/spisested
– legeplads m. hoppepuder
– Strand og badebro
– Eget kafferisteri
– Grejbutik (fiskegrej)

Webside-link: Urhøj Camping

Skælskør Nor Camping – her udlejes hytter tæt på vandet

– Sauna
– Kanoudlejning
– lille legeplads
– Kajakudlejning
– Spisested
– Gode fiskemuligheder

Webside-link: Skælskør Nor Camping

Vestsjælland i billeder

Jeg har efterhånden besøgt den vestlige del af Sjælland mange gange. Jeg har fundet rav, fanget næsten alle de arter der er at fange fra kysten og i de vestvendte fjorde, set både havørne, glenter og kongeørne og har nydt den vestsjællandske charme og gæstfrihed. Disse billeder fortæller desværre ikke alt det gode der er at fortælle om Vestsjælland, som helt klart skal opleves på egen krop og i eget sind.

Rigtig god tur.

Jari – Campingogfiskeri.dk

error: Content is protected !!