Rav – Nordens Guld – find det på Guldkysten mellem Frederikshavn og Sæby
Rav ved Nordjyllands guldkyst
Nordens Guld – rav – kan findes i mange forskellige former og farver. Men én ting er den samme. Glæden ved selv at finde et stykke rav på stranden, er ganske enestående. Selv et lille stykke på størrelse med de sandkorn den findes i blandt, kan få selv den største mand til at føle sig som et glad lille barn, samt give selv den mest juvelbesatte kvinde julelys i øjnene, som var det juleaften. Og så er jagten jo kun lige begyndt, for når man har fundet sit første stykke, har blodet hos de fleste sat sig på tanden.
Det mest kendte
Vestkysten, især i Syd- og Sønderjylland, er velkendt for sine mange og store stykker rav, samt områdets rav-jægere. Professionelle lykkeriddere/guldgravere om man vil. Her er taler om mennesker så dedikerede, at de taktfast – dagligt står op før solen får sine stråler på, for at finde de helt store stykker. Nogen af dem siges endda, slet ikke at sove 🙂
Hvorom alting er, kan jeg sige, at Nordjylland bestemt heller ikke svigter, når det kommer til at finde de gyldne klumper.
Nordjylland kan også være med
Heldet kan som nævnt også være med dig i Nordjylland, især på Guldkysten mellem Frederikshavn og Sæby. Dette både når solen står højt, i riv-ruskende blæsevejr og når vinden slet ikke er til at føle.
Ravet løsnes fra havbunden under kraftig blæsevejr, hvor det før lå f.eks. under sten og tang med mere, driver det nu på land med blandt andet træstumper, løs tang, plastik o.s.v. Ravet er nemlig i forhold til størrelsen, rimelig let. Så både på land og i vand, kan naturen nemt flytte rundt på det flotte rav.
Er der meget kraftig pålandsvind, kan man nogen gange finde stykker længere oppe på stranden, end man ofte tør tro på.
Udover man kan genkende det på vægten, så kan ‘blødheden’ i stykket også afsløre om det er rav eller sten. Er man stadig i tvivl, er min bedste metode lige at slå det imod tanden. Lyden er ikke til al tage fejl af!
Tag eventuelt en sten og gør det med den efterfølgende eller før, for at indprente forskellen. Men forsigtigt, mit tip dækker ikke dine tandlægeudgifter hvis du slår et stykke af din fortand 😉
jeg leder højt, som lavt på stranden. Imellem sten, nede i vandhullerne mellem tang og på tangen. På ny-opskyllet tang kan både små og store stykker rav ligge helt ude i det åbne. Jeg leder også højt på skråningerne imellem planter og bevoksning. Her er der mange der ikke tror der er rav. Da alt er tørt og virker gammelt. Men der er ofte store stykker at finde netop der, hvor ingen andre leder.
Jeg finder sjovt nok det meste rav ovenpå noget, såsom muslingeskaller, ovenpå tang, småsten o.s.v. Se billeder af steder jeg har fundet rav under min seneste tur efter rav i Nordjylland nederst i denne artikel.
Kig især efter små fordybninger i tangen eller bunkerne af muslingeskaller. Der bliver ravet ofte fanget i.
Jeg kigger nat, jeg kigger dag. Nogen ville nok mene det er fjollet og spild af tid. Men jeg nyder det. Og sandheden er at jeg sjældent går tomhændet hjem. For hvis ikke det giver selv det mindste stykke rav, så giver det en god gå tur, frisk luft og måske en på opleveren. Uanset, synes jeg altid en rav-jagt er spændende.
Jeg håber du får en rigtig god tur efter rav i Nordjylland
/Irena Mathiasen
Nærmeste campingplads: Hedebo Strand Camping
Køb evt. en ravlygte: Ravlygte.dk