Præstemosen – 13 km. fra Sandkaas Familiecamping

Tilbage til Sandkaas Familiecamping​

Præstemosen – info

Præstemosen er en lille hyggelig sø/mose ved Klemensker, en by med under 700 indbyggere. Søen er omgivet af en sti, samt dejlig, frodig natur og der forefindes bænke, et par fine træbroer og endda en bålplads ved søen.

Denne mose er et fantastisk sted til opstarts-fiskeri. Et sted hvor børn og unge kan få oplevelsen af, at fange fisk for første gang og få kendskab til både hyggen ved lystfiskeri, men også det at behandle fisk ordentligt, før de nænsomt genudsættes. Fiskene i denne sø, har med stor sandsynlighed en mudderet smag, men er alle også decideret spækket med ben.
Det at spise fiskearterne fra denne mose, ville ende med, at være en kulinarisk oplevelse, som man ude i fremtiden ville huske, som værende en man ikke havde kastet sig ud i.

Her kan man derimod øve sig i at fiske og endda lære at fange fisk over 5 kg… Her skal både bremsen på hjulet indstilles/løsnes, så fisken kan gøres træt. Tålmodigheden, samt det at bevare roen kommer på prøve.
Lader man ikke de store karper i søen bruge deres kræfter, dette ved at lade dem trække line af hjulet via. den løsnede bremse, øges chancen for en knækket line eller en brækket stang. Uanset hvad der sker, ender det skidt for fisken, som skal svømme rundt med en krog i munden.
Vi må passe så godt på fiskene så godt vi kan og det kan vi, hvis vi vil.

Vand og bundforhold

Præstemosen er de fleste steder imellem 1-1,5 meter dyb. Bunden er forholdsvis blød og nogle steder desideret sumpet. Der er nogle steder et fåtal af vandplanter at finde, og søens vand ret nem at fiske i, uden at sidde fast i bundvegetationen.
Vandet er generelt en smule grumset.

Årstider – fiskearter i Præstemosen

Spejlkarpe og Skælkarpe: Året rundt (Fanges nemmest i sommerhalvåret)

Karusse: Året rundt

Skalle: Året rundt

Fangstmetoder:

Spejlkarpe og skælkarpe: Det er alt andet end kompliceret at fange karper i Præstemosen. Man kan naturligvis vælge at gøre det sådan, men det er langt fra nødvendigt. En dåse majs, lidt hjemmelavet dej eller det billige toastbrød fra supermarkedet, er alt der skal til. Brug en mindre prop eller et evt. penneflåd – en tynd aflang prop med mindre bæreflade, som yder mindre modstand idet karpen bider. På den måde kan de, sommetider, påpasselige karper ikke fornemme faren.
Brug gerne mindre enkeltkroge.

Er krogspidsen fri, når man har monteret sin majs eller brød, så kan man nemmere kroge karpen når den hugger. Vær klar til, når proppen går under, at give modhug. Giv et fast og kontant ryk i stangen og se om du mærker modstand i den anden ende.
Er det en stor karpe, kan man løsne bremsen en smule og lade den trække sig træt.

Også her, kan der fanges karper på Bornholm: Klik her…

Karusse og Skalle: Disse 2 fiskearter er mindre end karpen. Man skal derfor ikke tænke så meget på bremsen… Det er stærke små fisk, men i denne mose er de ikke store nok til, at gøre fra eller til. Det er derfor nemt at få dem ind, når de er kroget.

Både karusserne og skallerne fanges på samme måde, som karperne. En prop, lidt vægt/et lod og en krog, med enten majs, dej eller brød.

Fiskegrej og udstyr til fiskeriet ved Præstemosen

Til fiskeriet kan man bruge fiskestænger fra 5-8 fod. Kastevægt: Alt fra 2 gram op til 30 gram. Stivhed i stangen: Blød/mellem/allround. Fiskehjulet må gerne have størrelsen fra 1000 – 2500.
Brug enten 0.10-0.12 flet eller fireline – eller det ganske udmærkede nylon/monofil line i 0.25 – 0.30 mm.

Obs.: Sørg altid for at have “nok” line på hjulet, fyldt op, næsten helt ud til spolekanten. Dette gør at der er mindre modstand, fra netop spolekanten, når der kastes ud. At have meget line på hjulet giver længere kast, logisk set.

Knæk og bræk ved Præstemosen

/Jari – Camping og Fiskeri

– Se spændende og blandede fangster fra hele Danmark i dette link: Klik her…

Tilbage til Sandkaas Familiecamping​
error: Content is protected !!