Lyby Strand (Skive Fjord) – 6 km. fra Skive Fjord Camping – læs mere…

Tilbage til Skive Fjord Camping
Tekst: Jari – Foto: Søren Hauschildt – Camping og Fiskeri

Indledning:

Her er tale om en af de helt gode strækninger til havørredfiskeri i Skive Fjord. Lyby Strand byder på alt hvad havørreden begærer, såsom tangbælter, badekar (fordybninger i bunden, hvor der ellers er lavvandet), muslingebanker, store og små, samt både dybt og lavt vand m.m. Der er godt med rejer, kutling og hundestejler og om sommeren, sild i området. Altsammen guf for havørrederne i fjorden.
Langs Lyby Strand, fiskes der bedst vadende i waders, men nogle steder er det dog muligt at fiske fra land. Karup Å´s store havørreder trækker også forbi denne strækning og uanset på hvilken årstid man vil besøge Skive Fjord Camping og denne plads, er der gode chancer for fisk.

Bemærk: Halvårsfredning ved Lyby-Grønning Skelgrøft og Grøndal Bæk fra d. 16. september – 15. marts. Find Fredninger i Skive Fjord – zoom ind – se og læs mere her: Fredning Lyby Strand

Vand og bundforhold: Lyby Strand – Skive Fjord

Generelt fisker man fra ca. 20 cm. til 1,5 meters dybde på denne strækning. Nogle steder kan man kaste lidt længere ud og nå dybder ned til 2 m.
Muslingebanker, tangbælter, badekar, og stenrev kendetegner denne strækning. Nogle tangplanter står højt i vandet, men generelt er det meste af dette område af Skive Fjord, nem at affiske og til at have med at gøre for selv begynderen.
Vandet kan blive en smule plumret i kraftig østenvind og der kan sommetider være en del løse tangplanter i vandet under de vindforhold. Generelt er vandet ved Lyby Strand dog ret klart.

Årstider – fiskearter ved Lyby Strand – Skive Fjord

Havørred: Der er havørreder året rundt ved Lyby Strand, men p.g.a. halvårsfredningerne (Se indledningen øverst) er det ikke muligt at fiske fra d. 16. september – 15. marts på strækningen. Istedet henviser jeg til den ligeså spændende og givende strækning nedenfor Skive Fjord Camping. Uanset hvor man fisker og hvornår på året, skal man skrive sig bag øret, at havørrderne ligeså gerne holder til på 20 cm. vand som på 1-2 meter vand.
Mindstemål: 40 cm.

Hornfisk: Hornfiskene kan fanges fra ca. starten af maj og 2-3 måneder i hele Skive Fjord.
Intet mindstemål og ingen fredningstider.

Fangstmetoder:

Havørred: På denne strækning kan man både bruge spinnestangen og fluestangen. Ørrederne er ofte ret langt inde, og kan i reglen fanges indenfor de første 20-30 meter fra strandkanten. Affisk gerne muslingebankerne, men også imellem dem, hvor sandbunden er nøgen, i badekarene helt inde under land, over tangbælterne samt over de små stenrev i området. Man kan fange havørreder fra solopgang til solnedgang og 1 til 2 timer før eller efter. Midt på dagen er mindst ligeså givtig, som morgen og aften generelt.

I april og maj er der mange sild i området og det kan være en fordel at bruge blink i hvid eller sølv i de måneder. Der er ingen tvivl om at fluer eller blink, som skal imitere/ligne en sild, tobis, kutling eller hundestejle, er velfungerende året rundt her.

Gode blink kunne være Snurrebassen, som også stod for fangsten i billedet øverst i denne guide, men også Salty, Zeppo og Sømmet blink og gennemløbsblink, er velegnede til denne strækning.

Brug gerne blink fra 8 gram og op til ca. 22 gram. De tunge blink skal gerne kunne fiskes højt nok i vandet til, at holde kunne den fra bunden. Bredere blink frem for smalle blink, gør denne opgave en del lettere.

Fluefiskeren kan med fordel bruge Polar Magnus, Final Schrimp, Silde og tobis fluer året rundt. Flydende eller intermediate flueline er at foretrække. Der er ganske enkelt for lavt til andet. Derudover er der rigtig mange tangplanter og sten i området, hvor flue og line kan sætte sig i/imellem.

Er man til fiskeri med bombardaflåd er det også en mulighed ved Lyby Strand – Skive Fjord.
Igen, ligesom fluelinen, må flåddet gerne være flydende eller intermediate/langsomt-synkende. Brug gerne hvide eller glasklare bombardaflåd. Disse mere neutrale flåd, mindsker muligheden for, at flåddet er mere synligt end fluen, mini-blinket eller evt. Gulp børsteormen, som er nogle af de agn som kan anvendes til havørrederne på denne strækning, når der fiskes med et bombarda kasteflåd.

Hornfisk: Hornfiskene er overalt i området i sæsonen, de er også forholdsvis nemme at fange.
Hos den lokale fiskeforhandler i Skive, kan man købe sildefiletter. Disse skæres i små strimler. Derefter kan man ved brugen af en simpel prop, en enkeltkrog eller en 3-krog og et bly, fange hornfisk. Et sildestykke sættes på krogen, gerne et stykke fra sølvsiden af silden og derefter kastes der ud. Proppen “løber afsted” eller forsvinder under vandet når der er bid. Når der er bid, gives der modhug så krogen sætter sig ordentligt. Hornfiskene kan dog til tider være svære at kroge, grundet deres lange hårde næb. Giv dem derfor gerne lidt til til at få maddingen/silden, helt ind i munden, som er blødere. Blink i alle former og farver er også ganske effektive til hornfiskene, samt diverse rejefluer, tanglopper og fiskeimitationer.

Til fiskeriet ved Lyby Strand, kan man bruge fiskestænger fra 6-9 fod. alt over er for voldsomt og ganske unødvendigt. Men er man ikke erfaren, er 8-9 fod at foretrække. Man kan fange meget store havørreder i Skive Fjord og her skal begynderen gerne have så meget at stå imod med som muligt. Efterhånden som man får styr på bremsen på hjulet og erfaring i at kæmpe med store fisk, kan man gå ned i stangstørrelse m.m.. Kastevægt: Alt fra 5 gram op til 30 gram. Ikke kraftigere. Stivhed i stangen: mellem/allround. Fiskehjulet må gerne have størrelsen fra 2500 til 3000.
Brug enten 0.12-0.16 flet eller fireline – eller det ganske udmærkede nylon/monofil line i 0.28 – 0.30. mm.
Når der fiskes med bombarda-flåd, er det en fordel at bruge stænger på mellem 10 og 12 fod. Forfang: Ca. 2-2,5 m.
Her anbefaler jeg 0,28 line, som forfang efter bombarda-flåddet.

Obs.: Sørg altid for at have “nok” line på hjulet, fyldt op, næsten helt ud til spolekanten. Dette gør at der er mindre modstand, fra netop spolekanten, når der kastes ud. At have meget line på hjulet giver længere kast, logisk set.

Fluefiskeren kan med fordel bruge alt fra 7-9 fods-stænger – disse i alt fra klasse 3-8.

Knæk og bræk og held og lykke ved Lyby Strand – Skive fjord

/Jari – Camping og Fiskeri

Læs mere om lystfiskeri i Skive Fjord her: Skive Fjord…

Tilbage til Skive Fjord Camping
error: Content is protected !!