Geddesøen ved Borris – 55 km. fra Søndervig Camping

Tilbage til Søndervig Camping

Geddesøen ved Borris – info

Geddesøen ved Borris er et spændende tiltag. Søen er dog ikke en helt almindelig geddesø.

Mange søer hvor der kan fanges gedder i, er i dag ofte private, fredede eller bare generelt ulovlige at fiske i. Drømmen om den store gedde og realisereingen af denne, synes derfor ofte langt borte og uden for rækkevidde.

Det har en put and take ejer nær Borris gjort noget ved. I sin lækreste og mest naturlige sø, kan man købe sig til, at få adgang til større og helt store gedder. Nogle over 10 kg.

Et spændende koncept, som dog kræver, at alle gedderne bliver genudsat. Så drømmen om at spise en gedde, kan ikke blive opfyldt her.

Gedden er vores største ferskvands-rovfisk herhjemme og måske er synet af denne prægtige danske “krokodille” og det at få lov til at fange en godt over meteren og holde den, nok for dig?

Her er det muligt.

Søen kaldes “vildtsøen”, men da “vildt” typisk i reglen sættes i forbindelse med dyr man går på jagt efter, har jeg valgt i denne guide til søen, at kalde den et navn der svarer til fiskeriet deri.

Vand og Bundforhold – geddesøen ved Borris

Vandet i geddesøen er en anelse uklart, men efter flere stille dage i træk, vejr-mæssigt, klarer vandet gerne en smule op. Bunden er stort set fri for grene, sten og grøde, hvilket gør fiskeriet med næsten alle agn muligt.

Der er ikke mere end 2,5 meter dybt på det dybeste sted, men søens gennemsnits-dybde ligger på omkring 1,2 meter.

Fang også gedder her: Vonå…

Fangstmetoder

Geddefiskeri med agnfisk – flåd/prop

Det eneste man behøver for, at have succes på turen til Geddesøen ved Borris med agn er, en prop, et stålforfang (helst 40 cm. lang eller mere) og en trekrog.

Døde skaller til fiskeriet har flere gange vist sig yderst givtigt.

Da søens gennemsnits-dybde, som nævnt, ligger på 1,2 m. kan man året rundt sætte dybden af agnfisken til 60 cm. fra proppen/60 cm-. over bunden.
På den måde får man både gedderne i øverste og nederste vandlags opmærksomhed.
I søen her, er gedderne oftest at finde tæt under land.
Der er en ø, en lille” vig” og steder med udhængende træer. Disse steder, samt langs søens siv, er oftest der, hvor gedderne kan findes.

Geddesøen ved Borris er ikke særlig stor. Ca. 5000 m2. Det kan alligevel betale sig, at forsøge sig flere steder rundt om søen, frem for at stå et sted under sit besøg.

Inden man kaster skallen ud og efter krogen er sat i, er det en fordel at dyppe skallen i vandet for at se om den flyder. Flyder den kan man med fordel lave et par huller i fisken med en kniv eller andet spidst, så den synker ned i rette dybde.

Trekrogen kan sættes lige bag ved gællelågs-åbningen, i kødet bag denne, forsøg gerne at sætte krogen så den går ind under rygbenet på agnfisken, dette gør at fisken ikke falder af i kastet. Sæt kun den ene af krogene fra trekrogen ind i agnfisken. Derved har man 2 kroge fri til at sætte i geddens mund i modhugget. Når krogen sættes foran på denne måde, kan man i de fleste tilfælde nøjes med at vente 5-10 sekunder med at give tilslag/modhug.

Gedden sluger sit bytte forfra/med hovedet først. Da gedden har en stor mund og nemt kan sluge agnfisken i en mundfuld, er det vigtigt at holde øje med proppen det meste af tiden. Får gedden for lang tid til at sluge skallen helt, bliver det svært at genudsætte fisken. Vent derfor ikke længere end 10 sekunder.

Husk altid en lang tang til fiskeriet – minimum. 30 cm. i længden. Sidder krogen langt inde, er den bestemt ikke sjov at få ud uden.

Jerkbait

Jerkbait har efterhånden længe været et hit blandt geddefiskere. Fiskeriet går kort og godt ud på at være kreativ med agnen.
Også denne søs gedder kan fanges med Jerkbaits. Ambulancefarvede, sølv, sølv/blå, rød/sort, rød/hvid m.fl kan gøre sig gældende her.

Wobler

Jo mere lodret skeen på en wobler er, jo højere går den i vandet. Dette gælder hovedsageligt ved flydende woblere. Så det er helt klart en fordel at medbringe flydende woblere til Geddesøen ved Borris, gerne med en, i nogen grad, lodret ske. Der er ganske simpelt for lavt til andet.
Ambulancefarvede, sølv, sølv/blå, rød/sort, rød/hvid m.fl kan gøre sig gældende her.

Spinner

Spinnere fra 2-5 i størrelsen kan overliste søens gedder. Spinnere med sølvblad er at foretrække.
Hvilket brand eller mærke man vælger, er i og for sig underordnet, men er de alt for billige, kan man være uheldig at bladet på spinneren, ikke roterer som det skal eller at både krog og spinner ikke kan holde til den helt store gedde.

Min favorit, er klassikeren over dem alle, Mepps Aglia med rød/gul krop og sølvblad i str. 4.

Blink

Gedden er ikke specielt kræsen og selvfølgelig kan man også fange gedder med blink i denne sø. Om det er de klassiske Atom-blink man vælger, eller et af de andre hundrede varianter og navne der er på markedet, går stort set ud på det samme.
Ambulancefarvede, sølv, sølv/blå, rød/sort, rød/hvid m.fl. kan gøre sig gældende her.

Spinfluer

Med en spinflue, en flue til spinnestangen, kan man ved at løfte stangen, fiske helt oppe i overfladen under indspinningen og imitere både en snog, frø, fugl eller mus og rotte. Alle sammen fødeemner, som kan findes ved Geddesøen ved Borris.
Det er ofte om sommeren gedderne går højt efter disse fødeemner.
Denne måde at fiske med spinfluen på er derfor stort set kun givtig om sommeren.
I vinterperioden lader man fluen synke til bunden og i små langsomme ryk, lade dennes lange og bevægelige hale, arbejde for sig og lokke storgedden til hug i dybet.
Nede ved bunden kan gedden se fluen som en krebs, en ål, en frø eller evt. lampret. Alle gode gedde-fødeemner.
Sølv – /gul/sort/orange – gul/sort eller glittergrøn er at foretrække til Geddesøen ved Borris.

Info om Geddesøen ved Borris

Priser for fiskeri:
Bemærk: Da Geddesøen er en del af et område med 2 put and takesøer med ørredfiskeri ved navn, Fiskesøerne ved Borris, skal der betales for begge former for fiskeri og der skælnes ikke imellem geddefiskeri og ørredfiskeri pris-mæssigt:

Adresse og kontakt

Fiskesøerne ved Borris
Arnborgvej 43
6900 Skjern,

Spørgsmål vedrørende forhold omkring Fiskesøerne ved Borris og geddesøen kan rettes til:
Michael J. Nielsen på telefon:  2244 3544


Fang også gedder in Ringkøbing Fjord: Geddefiskeri i Ringkøbing Fjord…


Tilbage til Søndervig Camping
error: Content is protected !!