Øster Hurup Havn – ca. 15 km. fra Dokkedal Camping – læs mere…

Øster Hurup Havn er både hyggelig og fiskerig, både i selve havnen og omkring den. Der er dog mest liv fra midt maj, hvor hornfiskene ankommer i enorme stimer. De mange hornfisk kan både fanges i havneudsejlingen og udenfor havnen, frem til ca. midt august.
Sidst i maj og det meste af sommeren igennem, kan man også fange den berygtede fjæsing, samt diverse fladfisk. Fjæsingen er giftig og skal behandles forsigtigt, men man må ikke glemme at fjæsingen, er en særdeles velsmagende og delikat spisefisk. Det vender jeg tilbage til længere nede i teksten.
I sensommeren kan man også fange makrel her, som ligesom hornfisken, ankommer i store stimer.
Hele året rundt kan man være heldig, at fange havørreder fra Øster Hurup Havn.
Fiskearter ved Øster Hurup Havn
Fjæsing
Fjæsingen hugger både på blink og sandorm samt børsteorm. Det vil stort set sige, at alt man fisker med fra denne havn, efter alle de andre arter som også er at finde her, sagtens kan blive spist af en fjæsing eller 2.
Når fjæsingen er kroget, er det en god ide at holde den på afstand når den hives på land… Uanset om man vil spise den eller ej, kan man med fordel benytte en lang tang til at løsne krogen med (min. 30 cm.). Tag derefter fat i undermunden på fjæsingen med tangen, tag krogen ud, og sæt den nænsomt ud i vandet igen. Skal den spises gør man følgende:
Slå fjæsingen ihjel, helst ved at slå den oven på hovedet, da den ellers kan sprælle og ramme hånden, skulle man forsøge at skære hovedet af.
Når den er død, tager man også her fat i undermunden med tangen. Derefter skærer man fra finnen bag gællelåget – lige ned – og derefter hen langs rygsøjlen på fjæsingen. En lækker filet er resultatet, uden pigge fra gællelåg eller ryg.
Salt og peber er alt man behøver af krydderier for at spise denne delikate fisk, da alt andet vil overtage den fine milde smag fjæsingen har.
Fladfisk
Til dette fiskeri skal der ikke meget til. Et forfang med et lod/bly for enden og et par kroge. De færdige forfang kan købes ganske billigt i alle landets grejbutikker og fungerer også ganske fint ved Øster Hurup Havn. Børsteorm eller sandorm sættes på krogen. Der kastes ud og linen strammes forsigtigt op, så der er kontakt til ormene. Når så fladfiskene hugger, kan det ses i stangen via. små ryk. Rykker det langsomt, sejt – trækkende i linen, er det højst sandsynligt en krabbe og forfanget kan med fordel flyttes, til et andet sted, da det ellers kan blive dyrt i orm.
Hornfisk
Dette fiskeri er sjovt for alle. Man kan stå på molen med en prop og et stykke sild og vente på at de springende, vilde og altid sultne hornfisk hugger og rykker proppen under vandet, eller man kan fiske med blink og mærke de mange små hurtige hug, når de forsøger at slå blinket ud af kurs, ganske som de gør det med de byttefisk de spiser, sild, tobis, brisling etc.
Makrel
Når makrellen/makrellerne ankommer, er der ofte mange lystfiskere på havnen. Her vil jeg IKKE anbefale at medbringe børnene, da der i forvejen ikke er meget plads og de mange makrelforfang, med de mange kroge, svinger ind over molen gang på gang.
Makrel kan også fanges på blink og sildestykker, sidstnævnte fisket med prop, fra molen i Øster Hurup.
Havørred
Man skal være lidt heldig for at fange en havørred fra Øster Hurup Havn. De er dog i området året rundt og der fanges da også fine havørreder fra havnen, og i den, for den sags skyld.
Ofte fanges havørrederne fra Øster Hurup Havn med blink i sølv, grøn tobis eller rødlige blink. Men da de som regel fanges ved et tilfælde, er det svært at pege på en bestemt farve frem for en anden.
Går man derimod nogle hundrede meter i sydlig eller nordlig retning fra havnen, kan man begynde at afsøge render og tangbælter for havørreder, med alt fra flue til blink og bombarda og evt. flue.
Knæk og bræk ved Øster Hurup Havn
/Jari – Camping og Fiskeri
Læs også om Mariager Fjord tæt på Campingpladsen og Øster Hurup her: Lystfiskeri i Mariager Fjord…
