Camping og fiskeri i de kolde måneder efter havørred

dscn2705

Camping og fiskeri i de kolde måneder efter havørreder, kommer med en rød tråd.

De fleste af os danskere forbinder ikke camping med vinter, kulde og sne. Vinteren er som regel den periode, hvor vi gerne hygger hjemme i den varme stue, og i et stille øjeblik, lukker øjnene og glæder os til sommerens sol og ferie.

Landskabet synes gold i vintersæsonen. Træerne har mistet deres blade, de nøgne buske har mistet deres volumen, som de står der næsten gennemsigtige langs landeveje, i skovbryn og i de små parker inde i byerne.
En enlig musvåge har sat sig midt på en frost-ramt mark, den har fanget en mus, som ikke havde et sted at gemme sig. Vi ser det hele fra bilruden idet vi kører forbi, naturen er barsk derude i kulden. “Hvem der bare var derhjemme under dynen.”

Vinteren har dog sin charme, de fleste campingpladser rundt om i landet har lukket ned, men nogle  kører videre, som om vinter bare er endnu en feriesæson. For naturelskere og eksempelvis storbyboere med hang til uforlignelig fred og ro, er det da også den pure sandhed. Lystfiskere ved også hvad vinteren byder på både fiske- og naturmæssigt.

Camping og fiskeri i vintersæsonen

Der er som nævnt en del campingpladser rundt om i landet, som byder på vintercamping – en god mulighed for dem som gerne vil leje en hytte, men også for de campister som gerne vil ud med campingvognen eller autocamperen.

Der er en utrolig dejlig ro på en campingplads i vintermånederne. Mange pladser er placeret ude i naturen hvor få biler kan ses og høres. Man har det meste for sig selv, også de omkringliggende fiskevande.

Det er vigtigt før man tager ud på en kombineret vinter-camping og fiske-tur, at sikre sig isfrit fiskevand. Dvs. checke om der er en å man må fiske i (nogle åer i Danmark er nemlig fredede i vintersæsonen), evt. ringe og høre put & take ejerne, om der er is på deres søer, spørge campingpladsen om der er is på evt. fjorden eller kyststrækningen man gerne vil affiske udfor pladsen etc.
Sidstnævnte fiskevande – fjorden og kysten sættes i fokus i denne artikel.

Er der isfrit, finder man med lidt held og gåpåmod ud af, at fiskeriet i de kolde måneder kan være utrolig givtigt.

Camping og fiskeri i de kolde måneder efter havørreder – fjord og bugt

I de kolde vintermåneder kan man både som erfaren lystfisker, men også som begynder, med fordel se sig om efter små vige i de danske fjorde eller finde en bugt langs kysterne (I Jylland dog kun østkysten). Havørrederne samler sig ofte der i vintersæsonen og ofte er man heldig, at løbe ind i en større eller mindre stime.

En del campister er slet ikke klar over, hvor mange havørreder der egentlig er i de danske farvande, eller at de i mange tilfælde, slet ikke er så svære at fange.

Langs hele den jyllandske østkyst, rundt om Fyn, Langeland, Sjælland og Bornholm, er der rig mulighed for fangst af den velsmagende havørred året rundt. I Nordjylland – nord for Limfjorden er undtagelsen dog, at vintersæsonen ikke kaster mange havørredfangster af sig. Hvorfor, er der mange teorier om, saltindholdet i vandet etc. Men fakta er, at der vitterligt ikke bliver fanget havørreder fra den nordjyske østkyst, før vi er henne i marts måned.

Til dem som ikke har meget erfaring med fiskeri generelt, eller erfaring indenfor det at fange en havørred, er her lidt råd at hente. De tips og råd du får her, er baseret ud fra min personlige erfaring og stammer fra mere end 400 kyst- og fjord-fisketure sammenlagt, til størstedelen af landets fjorde og kyststrækninger.
For begynderen er der én form for agn, der giver størst chance for fangst af havørred, og agnen er for begynderen, i al sin enkelthed også nemmest at fiske med.

Brug blink! 

Blinket er enkel at fiske med. Man kaster ud og ruller ind. Blinkets farve og størrelse kan have betydning for fangstmulighederne, samt hastigheden på indspinningen af linen på hjulet. Læs mere om dette længere nede i teksten.

Blink skal ligne en fisk. Gerne en fisk som havørreden har under sin enorme vifte af naturlige byttefisk. Det kunne være tobis, sild, kutling, brisling, hundestejle etc. Sommetider hugger havørreden også på farver og farvekombinationer, som for det menneskelige øje, slet ikke ligner noget vi har set før i danske farvande.

Hvis man i sin grejæske har følgende 10 blinkfarver, størrelser og typer. Kan man fange havørreder i hele det danske land. Ikke kun om vinteren.

Obs.: I nogle tilfælde er der nævnt bestemte mærker og i andre ikke. Det er ikke altid sådan, at det er en bestemt form på blinket eller et bestemt brand, der virker bedst til fiskeriet efter havørred, men i nogle tilfælde, findes der ganske enkelt ikke bedre alternativer.

  • Møresilda i kobber, bred version på 27 gram. (m. rød stribe)

Kommentar: Jeg har fisket med alle tilgængelige versioner og farver, når det kommer til de Møresilda-blink man kan købe i de danske grejbutikker. Denne version er den bedste allround til DK´s vande. Den er god om vinteren, men fungerer også ganske glimrende om sommeren de fleste steder, uanset bundforhold.

  • Hansen-blink Fight, 15 gram. rød/sort m. hvid “bagrund”.

Kommentar: Dette blink er fantastisk til bugten og den indre del af fjorden, hvor bunden er mørk og blød, “mudret”. Et vinterblink mere end det er et sommerblink. Jeg har afprøvet tæt på alle Hansen Fight blink på markedet og dette er det bedste allroundblink til vinteren.

  • Snurrebassen – et gennemløbsblink. str. 4 – 21 gram. Farve: Crystalina/oliven + 2 andre.

Kommentar: Linen føres igennem blinket og efterfølgende igennem en perle. Derefter bindes enten en enkeltkrog (ofte en Owner S61 krog) eller en trekrog i enden. Blinket kan frit glide på linen, men stoppes af krogen. Perlen fungerer som buffer mellem knuden bundet i krogen og gennemløbsblinket.
Der er et utal af fantastiske farvemuligheder tilknyttet dette blink. Blinket i sig selv er en gave til alle lystfiskere med hang til havørred. Men nogle farver/versioner af snurrebassen fanger mere i hele landet end andre: Crystalina Oliven, Pink Panter og Tobis. Vælg den bredeste version af blinket, så har man et blink man både kan bruge i lavt og i dybt vand, samt et blink man kan kaste langt med.
Farven – Crystalina Oliven – minder på sin vis om en grønlig tobis. Blinket kan fange fisk året rundt, nogle lystfiskere mener at tobis-blink generelt virker bedst, når den ægte tobis er at finde langs kysterne. Det er ikke korrekt. Tobisblink er lige effektive året rundt.

  • Stripper-blinket i hvid. 7 gram.

Kommentar: Stripper-blinket er et af de mest benyttede blink i Danmark til fangst af havørred. Det hvide stripper-blink er god året rundt i alle fiskevande. Det lille blink svømmer livligt i vandet, kaster godt og kan fiskes med overalt hvor der er havørreder. At man også kan fange gedder, put and take ørreder, laks og så mange andre fiskearter med det, er en anden sag. Stripperen fås også i mange andre farver, men den hvide version er den absolut bedste allround til fiskeriet langs de danske kyster og fjorde.

  • Abu Toby. Farve: Flash Hvid – vægt 28 gram.

Kommentar: Dette blink er sublimt om vinteren, men er helt klart også effektivt om sommeren. Ligesom de andre blink og brands nævnt i denne artikel, har jeg været igennem alle farver eller meget tæt på alle, som man har mulighed for at købe herhjemme. Toby-blinket, Flash Hvid, er det bedste allround Tobyblink til havørredfiskeri fra kyst og i fjord i Danmark.

  • Sølvblink fra 10-20 gram. 1 stk. på 6 cm. og et på 10 cm.

Kommentar: Et sølvblink skal ligne en sild eller brisling, samt mange andre byttefisk havørreden spiser. Derfor er farven sølv ofte effektiv. Med hensyn til fiskevandet, så er blinket mest effektiv i klart vand og over lys bund som f.eks. sandbund. Ren sandbund er i de fleste tilfælde ikke at foretrække. Der må gerne være små pletter eller bælter med tang, dybere revler, sten eller muslingebanker, i området med sandbund. Sølvblinket fungerer bedst lige før vintersæsonen, i starten af den og i slutningen – forår og sommer er det bedste tidspunkt at bruge sølvfarvede blink på.
Bredde, længde og vægt? Sjovt nok er det ligegyldig hvor jeg har været eller hvornår indenfor de nævnter perioder, så har jeg fanget fisk på sølv i alle størrelser. Men har man 2 – mere eller mindre aflange blink i sølvfarve, (helst ikke så brede at de går under betegnelsen ske-blink) i eksempelvis længderne 6 og 10 centimeter. Så behøver man ikke flere.

  • Blink med skarpe grønne farver/farvekombinationer

Kommentar: Både i fjorden og på kysten er blink i i skarpe eller skrappe farver ideelle året rundt. både om vinteren og om sommeren kommer de til sin ret i grumset vand, uanset hvor man fisker i landet. Den bedste allround længde er 8 cm. Formen må gerne være aflang, men med lidt bredde. Dog ikke så brede at de går under betegnelsen ske-blink.

Opskriften – dette skal du gøre når du fisker

Metoden:

Det er ikke sværere end at kaste ud og trække ind. Men havørreden kan være i forskellige stadier, når det kommer til hugvillighed. Nogle gange følger den blinket stille og roligt helt ind til kanten eller til fødderne, alt afhængigt af om man står i waders eller ej, og andre gange hugger den hårdt idet den ser blinket. Nogen gange hugger den slet ikke af sult, men i irritation over, at blinket fiskes ind over ørredens standplads, en provokation der trigger havørredens territoriale instinkt og adfærd.

Det er i reglen først når man står ved vandet, at man kan se hvilket blink man kan forsøge sig med først.
Har man fundet et sted hvor man virkelig tror på der er havørreder, kan man gå ud fra følgende ting. Men husk der er ingen regel uden undtagelse.

  1. I uklart vand, brug skarpe farver. Skrap grøn eller evt. pink.
  2. Over mørk bund, i klart eller let grumset vand, brug sort/rød, kobber eller hvid.
  3. I klart vand med lys bund og solskin på himlen, brug naturlige fiskefarver, sølv, tobis, hvid, kobber, grå/sort = tobis.

I overskyet vejr kan tingene ændre sig uanset bundfarve, vandfarve eller bundforhold generelt. Derfor vil jeg bruge det eksempel til at nævne:  Alle 10 blinkvarianter, kan virke alle steder og under alle vejrforhold. Virker den ene eller den anden ikke efter opskriften, så er der kun 8 muligheder tilbage og én af dem virker, hvis ikke flere – hvis der er havørreder i farvandet.

Havørredens opførsel:

Som nævnt tidligere, kan havørreden sommetider følge blinket uden at hugge. Den ser hverken ud til at have travlt eller virker som om den er specielt sulten, når den sådan kommer svømmende langsomt efter blinket. Men vi kan ofte gøre noget for at få den til at ændre adfærd.

At skifte hastighed under indspinningen kan betyde meget. For ørreden kan det måske se ud som om at fisken flygter og det alene kan trigge en hugrefleks.
Ved at lave spinstop (at stoppe indspinningen i et kort sekund, for derefter at fortsætte) kan være uhyre effektivt, en havørred der følger blinket, får pludseligt blinket helt hen til munden og kan hugge pr. refleks eller evt. fordi den føler sig provokeret. Uanset grund er det ofte det sidste der skal til når intet andet virker.

Det er dog ligeså almindeligt at havørrederne gerne vil have et regelmæssig og tempofast svømmende blink præsenteret. Her må man også prøve sig frem. De fleste svar får man ved vandet.

Størrelsen på blinket kan også have indvirkning på om havørreden hugger eller ej. Her må man ligeledes prøve sig frem.

Hvis man ikke har fået bid på den plads man affisker, så prøv et andet sted eller affisk en længere strækning systematisk, et kast og 5 skridt frem, et kast, 5 skridt frem osv.. Nogle gange går man på en strækning hvor havørreden trækker imellem pladser og så er det med at lede.

Når havørreden hugger:

Når havørreden hugger og ikke sidder fast mere end et sekund, kan man sommetider få den til at hugge igen. Har den derimod siddet på krogen i for lang tid/for mange sekunder, er chancen dog meget lille op til flere timer efter, sommetider mere.

Har den kun været på krogen i kort tid, men vil ikke hugge igen. Kan man skifte til et nyt blink, helst i en anden farve og opleve, at havørreden ofte hugger igen.

Havørreder er kendte for deres vilde spring ud af vandet når kroget. Det skal man ikke gå i panik over, tværtimod nyde det, alt imens man holder stangen nedad. Dette presser fisken ned i vandet igen hurtigere. Chancen for at miste en havørred i luften er meget stor, den kan slå med hovedet hurtigere end under vand og linen kan briste ifølge deraf eller krogen rykkes ud af munden. Derudover kan den lande på linen med samme udfald.

Man skal huske at løsne bremsen på hjulet når man har en havørred på krogen, så havørreden kan trække line af, når den laver et udløb i forsøget på at komme væk. Gør man ikke det med en større fisk eller med en tynd line på hjulet. Brister linen.

Når det kommer til hvilke hjul, fiskestænger og hvilken line man skal bruge, så er valgmulighederne uendeligt mange.

En generel hjælp fra min side er at, et hjul i størrelse 3000 er den bedste allround størrelse, en stang på 8 fod og en linetykkelse fra 0.28-32 nylon. Til begyndere anbefaler jeg ikke fletline/fireline. Den/linen er ikke altid lige nem at arbejde med, og det kræver en vis erfaring at bruge den under krogning og selve fighten af fisken. Desuden er fletline ikke bedre end nylon til kystfiskeri efter havørred og for en begynder og for os andre, meget dyr.

Jeg har brugt hjul og stænger til fiskeri efter havørred i alle prisklasser. Uanset pris eller kvalitet eller mangel på samme, så skyl dit hjul i vand fra hanen, når du kommer hjem fra fisketuren. Saltvand er ikke godt for noget hjul!

Som begynder kan man købe sig et hjul til 500 kr. en stang til 400 kr. Berkley Triline 0.28 (den røde pakke) til 100 kr. Derudover købe de 10 blink til ca. 400 kr. og så er man klar til at indtage campingpladsernes havørredstrækninger i fjorden og langs kysten.

De fleste campingpladser har en fryser man kan låne, hvis man ikke har en selv. Der er ofte også rensebord samt vask med mere, så man kan få fangsterne renset og gjort klar til grillen.

Havørreden har et mindstemål på 40 cm. Er den under, må man ikke hjemtage den.

Der er også simple regler for fangst af havørred i gydeperioderne, læs om reglerne: Klik her…

Se dine muligheder for camping og fiskeri i Danmark: Klik her…

Snurrebassen kan ikke købes i alle butikker i Danmark, men det kan den her: Kragh´s

Det er også muligt at læse meget mere om kystfiskeri og fjordfiskeri efter havørreder på denne side: Kystfiskeri…

God fornøjelse med dit Camping og fiskeri i de kolde måneder efter havørred.

Læs også om dette blink jeg indtil april 2016 har holdt lidt for mig selv 🙂

Rhino

Fisken her er fanget med et Rhino Xtra Slim:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

error: Content is protected !!