Snurrebassen fra OGP

Tekst: Jari – foto: Irena Mathisasen, Søren Hauschildt, Steen Jæger, Carsten Andersen, og Jari – Camping og Fiskeri.

Indledning:

Snurrebassen er efter min mening det bedste gennemløbsblink til kyst og fjord på markedet. Læs om hvor jeg har fisket med gennemløbsblinket og hvad den kan herunder:

Jeg har haft gennemløbsblinket lavet af Ole Gregersen (Paint) (OGP) med til følgende fjorde i 2016, 2017 og 2018.

Skælskør Fjord, Vejle Fjord, Skive Fjord, Mariager Fjord, Odense Fjord, Randers Fjord, Gamborg Fjord, Isefjorden, Haderslev Fjord, Limfjorden, Horsens Fjord, Kalundborg Fjord, Roskilde Fjord, Augustenborg Fjord og Nakkebølle Fjord.

Kysten:

Stevns, Møn, Sjællands – nord, vest og østkyst, Fyns – vest, syd og nordkyst, Sønderjyllands østkyst, Midjyllands – østkyst + Djursland, den nordjyske vest og østkyst, nordkysten ved Grenen og Bornholm øst og nord.

Møn er eneste sted, hvor det ikke lykkedes mig at fange en havørred med Snurrebassen. Hertil skal nævnes, at jeg ikke besøgte Møn i den mest gunstige tid. Dog havde jeg et par mindre ørreder der fulgte gennemløbsblinket til ende. Der bliver iøvrigt fanget godt med havørreder ved brugen af snurrebassen på Møn af andre lystfiskere.

Farver – Snurrebassen – kyst og fjord:

Hvilken farve man benytter eller “skal benytte” har alle dage været et “tro´s spørgsmål”.

Jeg har ofte disse farver med mig til fjorden og kysten:

Klart vand:

Sølv  –  sort/blå/hvid/alu –  grøn/perle/rød røv  (Alu. Tobisen 2) – hvid – “Disco Grün” m.fl.

Uklart vand:

Grøn/gul – rød/sort.

Snurrebassen Scale

Der er lavet en version af Snurrebassen med “skæl”. Jovist, den er flot, men jeg endnu ikke fundet den bedre fangende end den “originale” uden skæl. Men er man til lir og “eye-candy”, er den lækker at se på.
Scale – koster en smule mere end originalen.

Mine favoritter:

Selvom der er et utal af farve-varianter, typisk flere end grejbutikkerne generelt har valgt at sætte ind på deres webshops, men istedet har i deres fysiske butikker. Og selvom jeg ejer mere end 50 forskellige farvervarianter selv, er der 3 jeg har oplevet som særdeles velfangende over hele landet:

Sølv – sort/blå/hvid/alu og grøn/perle/rød røv – alle i str. No 3 eller 4.

De 3 ovenstående varianter har jeg fisket med i fjorde over hele landet, både i 2016, 2017 samt 2018, og kyststrækninger på Sjælland, Fyn, Bornholm og i Jylland. De har ikke fejlet endnu. Men ligesom med alt andet endegrej, skal man have troen på fiskeriet, troen på hvert kast og søge igennem indtil fiskene er fundet. Men når de er der, tager de snurrebassen.

Snurrebassen kan bøjes

Man kan bøje gennemløbsblinket forsigtigt, så den får en mere levende gang i vandet. Dette er sommetider det der gør udslaget, især på dage hvor havørrederne ellers bare følger nysgerrige efter.

Det er vigtigt at man bøjer forsigtigt og jævnt, da de håndmalede lag ellers vil krakelere. Men bøjes Snurrebassen med måde, så er smidigheden af lagene ret imponerende i sig selv.

Størrelser

Jeg fisker med Snurrebassen fra NO 4 på 22 gram og op til NO 11 på ca. 40 gram. Selv de større varianter, som eksempelvis NO 9 på 33 gram. bruger jeg i fjorden. Den brede flade giver mere bæreflade, som gør det muligt at holde de mange gram over bunden.

Allround-størrelse nummer 1 er snurrebassen er NO 4.

Det er min erfaring, at selv de helt små snurrebasser helt ned til 6 gram og op til de største varianter, ja helt op til 50 gram, kan bruges alle steder.
De store blink kan nogengange provokere de store havørreder til hug. Kastes en stor snurrebasse eksempelvis ind over en plads i fjorden, hvor en større fisk har taget standplads, kan havørreden agere aggressivt og udvise territorial adfærd, hvilket ofte resulterer i, at havørreden hugger, uden egentlig at være desideret sulten.
Standpladser er ikke kun forbeholdt åen.

Forfang og snurrebassen

Jeg bruger en 0,50 nylon line, som “forfang”. Længden afhænger af, hvor lang eller hvor kort en stang jeg fisker med.
En svirvel bindes i forfanget, snurrebassen føres på, derefter en perle fra perlepladen som buffer og til sidst bindes en trekrog i linen, enten uden eller med springring og svejset ring. Svirvelens anden ende bindes i hovedlinen.

Jeg bruger nylonline da den er mere smidig end fluorocarbon efter min mening. Tykkelsen gør at jeg kan slide min line hårdere, dette over sten og eksempelvis muslingebanker. Om sommeren holder den tykke line også til de mange hornfisk, uden at jeg behøver at være bange for linens ellers mindskede styrke, når havørreden endelig hugger.
0.50-linen er perfekt til Snurrebassen i alle størrelser – da gennemløbsblinket stadig roterer frit, men roterer så tæt op ad linen, at der ikke kommer hakker/ridser i, via. fremmedlegemer, som ellers kan komme ind imellem line og gennemløbshullet.

Havørreden er ligeglad med hvilken line man bruger, hvilken farve eller tykkelse den har. Jeg har fisket med gul og rød line direkte bundet til de blink jeg har fisket med, bare for at se om det er sandt, det jeg selv går og bilder mig ind. Jeg fangede ligeså mange havørreder med de kraftigt farvede liner, som jeg gjorde og gør med alm. farvede fletliner i evt. sort, hvid, eller grøn.

Forfangslinen er derfor ikke til for, at skulle skjule der er en line, men bruges derimod til at tage imod de skarpe muslinger, østers, og sten der kan være i fjorde og langs kysterne. Man sparer blink, mistede fisk og penge ved brugen af en tyk nylonline.

Jeg bruger røde eller gennemsigtige perler imellem krog og snurrebassen. Perler fra perlepladen er rigeligt og langt billigst.
Gennemsigtige på dage hvor naturlige farver er et must og den røde for at provokere på de dage hvor dét er nødvendigt. Glem alt om at den røde perle er et hugpunkt. Den gamle skrøne er for længst modbevist. Havørreden har alle dage været klar over, hvordan og hvor man angriber en byttefisk.

Snurrebassen er et af de bedste blink jeg i mit liv har prøvet, jeg har 3 andre favoritter, men jeg går ikke til vandet uden Snurrebassen, klar til kampen med den næste havørred.

/Jari – Camping og Fiskeri

Snurrebassen kan købes her: Hvidovresport.dk

Andre fangster med Snurrebassen