Bøgeskov Lystbådehavn + 3 km. af Bøgeskoven mod nord – ca. 15 km. fra Stevns Camping – læs mere…

Tekst:
Jari – foto: Jonas Kærlin – Camping og Fiskeri
Indledning:
Er man til et givtigt og spændende havørred-eventyr langs Stevns kyster, er denne strækning kaldet, Bøgeskoven, som strækker sig fra Bøgeskov Lystbådehavn og ca. 3 km. nord for, et ekstremt godt bud.
Naturen ved Bøgeskoven er spændende og rustik, og er nogle steder, som taget ud af et eventyr.
Der er desuden lækre toiletfaciliteter ved Bøgeskov Lystbådehavn, derudover kan man frit anvende områdets parkeringsplads, placeret meget tæt på vandet.
Vand og bundforhold
Sand med højstående tangplanter, stenbund, tangbælter, sandrevler, badekar, et kanaludløb, ren sandbund, ren stenbund og diverse kombinationer, kendetegner bunden ved Bøgeskoven.
Bemærk: Man kan desværre alt for ofte opleve, at ved kraftig østenvind, er hele strækningen fyldt med løse tangplanter i vandet, hvilket gør det næsten bliver umuligt at fiske, uden at få tang på krogen i næsten hvert kast.
Dybden går fra ca. 10 cm. til 2,5 m. de fleste steder på strækningen. Gennemsnitsdybden på de første 30 meter, er ca. 1,5 m.
Fiskene skal ofte fanges indenfor de første 30 meter fra bredden.
Waders er en nødvendighed for at affiske denne strækning.
Årstider – fiskearter ved Stevns – Bøgeskoven
Havørred: Man vil på et tidspunkt rende ind i udløbet fra en kanal på strækningen. Der er til tider knald på vandet når det løber ud og møder kysten. Havørrederne står ofte på begge sider af dette udløb, især om vinteren, da det varme vand tiltrækker havørredens bytteemner. Strækningen umiddelbart nord for udløbet, er værd at give lidt ekstra fisketid, da den oftest er den mest givtige.
Der kan dog fanges fisk omkring udløbet, samt på hele resten af strækningen, året rundt.
Altså, Bøgeskoven ved Stevns er en helårsplads. Jeg vil også fremhæve foråret, fra februar til april, da det kan være helt suverænt, fangstmæssigt.
Fangstmetoder:
De fleste lystfiskere bruger gennemløbsblink eller kystwoblere på strækningen. Man kan af logiske årsager derfor også konkludere, at det er med de 2 nævnte agn der fanges flest fisk.
Typisk er det Snurrebassen, Sømmet, Sandgrævlingen, Fladbukken m.fl som benyttes.
Der er mange teorier om hvilken farve eller hvilke farver, der passer til hvilken årstid, men landet ligger også sådan, at lystfiskere oplever og erfarer noget forskelligt ude ved vandet hver især, og de erfaringer gjort, kan være milevis fra hinanden.
Jeg har haft held på strækningen med silde og tobis-farver i den kolde tid, hvor mange sværger til hidsige farver såsom rød eller evt. orange.
Men jeg har også fanget på de selvsamme farver i sommermånederne.
Her kommer nogle forslag til farver året rundt:
- Sølv
- Kobber,
- sort/rød – kombinination
- Hvid
- Tobis: Sølv/sort eller perle/hvid/grøn kombinationer.
Ét tip man i reglen kan bruge når der fiskes langs Bøgeskoven:
Denne strækning er det perfekte eksempel på, en bekræftelse af den gamle myte – fisk fra tidlig morgen, lige før solen står op og en time eller 2 efter. Og fisk sen aften og en time eller 2 efter solnedgang. (Så ikke en myte i dette tilfælde)
Dette har jeg dog oplevet blive bekræftet i forårs-perioden, men myten er egentlig spunden omkring sommerperioden.
At man skal fiske tidlig morgen og sen aften, siges der om næsten alle fiskepladser i sommerhalvåret, når det kommer til fiskeri efter havørred. Men dette er ikke korrekt de fleste steder i Danmark. Mit fiskeri har givet mest i høj solskin fra middag og 6-7 timer frem i sommerhalvåret. Jeg fisker mere end 300 dage om året fordelt over Jylland, Fyn og Sjælland, og mine erfaringer angående “fisketider” er den samme uanset hvor jeg befinder mig i dejlige Danmark.
Men her, ved Bøgeskoven, holder den gamle “myte” stik – om foråret.
Fiskeudstyr:
Til fiskeriet ved Bøgeskoven på Stevns kan man bruge fiskestænger fra 7-9 fod, alt over er for voldsomt og ganske unødvendigt. Kastevægt: Alt fra 7 gram op til 40 gram. Ikke kraftigere. Stivhed i stangen: mellem/allround. Fiskehjulet må gerne have størrelsen fra 2500 til 3000.
Brug enten 0.15-0.18 flet eller fireline – eller det ganske udmærkede nylon/monofil line i 0.28 – 0.30. mm.
Obs.: Sørg altid for at have “nok” line på hjulet, fyldt op, næsten helt ud til spolekanten. Dette gør at der er mindre modstand, fra netop spolekanten, når der kastes ud. At have meget line på hjulet giver længere kast, logisk set.
Knæk og bræk ved Bøgeskov Lystbådehavn og Bøgeskoven.
/Jari – Camping og Fiskeri